Italiaans stoofpotje

 

Maak kennis met dit pure en eenvoudige mild smakende stoofpotje. Het is niet moeilijk te bereiden en ontzettend lekker.

In dit recept gebruik ik vleestomaten en bleekselderij. Je zou de vleestomaten eventueel kunnen vervangen door gewone tomaten en de bleekselderij kan eventueel vervangen worden door een middelmatig grote bloemkool. Snij het groen dan ook mee. De hamlappen kun je vervangen door kipfilet. Je ziet het, dit is een veelzijdig recept waar je alle kanten mee op kunt. En bovendien is het vetarm en kun je door gebruik te maken van goede olijfolie, goede groenten en goed vlees een bijzonder gezonde maaltijd bereiden.

Als je het stoofpotje extra Italiaans karakter wilt geven kun je wat gesneden peterselie en gesneden oregano tegen het eind van het kookproces aan het stoofpotje toevoegen.

De ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):

  • 1 kilo vleestomaten
  • 1 kilo hamlappen
  • 1 kilo uien
  • 1 knol bleekselderij
  • 2 groene chili pepers
  • 5 dikke teentjes knoflook
  • 500 ml (halve liter) kippenbouillon (zelfgemaakt of uit een blokje)
  • gemalen zeezout
  • 10 gram (circa 2 eetlepels) suiker (niet afgebeeld)
  • maïzena of allesbinder (niet afgebeeld)


Schil de uien en snij ze in kleine stukjes.


Breek vijf grote teentjes van de knoflook af en pel ze.

Voeg gemalen zeezout toe. Dat voorkomt dat de knoflook bitter wordt. Knoflook zal tijdens het snijden veel van haar smaak kwijtraken omdat stoffen in de knoflook reageren met de zuurstof in de lucht. Het zeezout voorkomt deze reactie waardoor de knoflook veel smakelijker blijft.

Je kunt geen gewoon keukenzout gebruiken, want dat is veel te geconcentreerd van smaak. Om voldoende zout toe te voegen om het proces van verval van de knoflook te voorkomen zou je het gerecht verpesten: Het wordt dan te zout. Zeezout daarentegen is veel minder intenser van smaak en voldoet in deze toepassing vele malen beter. En het is gezonder (!).

Hak de knoflook in stukjes. Ik gebruik bewust geen knoflookpers, want dan krijg je pulp en wordt de smaak van de knoflook veel te overheersend.


Van de twee chili's snij je de steeleindjes af, die doen niet mee.

Snij de chili's in stukjes. Probeer de binnenkant van de chili's niet aan te raken, want de peperdeeltjes plakken heel graag aan het huidvet in de huid van je vingers. En dat was je met zeep niet zo maar af.


De vleestomaten, makkers van wel 200 gram per stuk. Die ga ik ontvellen. Maar eerst: Haal de groene steeleindjes er af, die doen niet mee.

Leg de tomaat op zijn kop om zo bij de onderkant te kunnen.

Het kleine puntje is de onderkant.

Maak een kruis, snij alleen de huid (het velletje) open. Dus niet te diep snijden anders komt tijdnes het kort koken (dadelijk) te veel vruchtvlees los. Een enorm scherp mes is hierbij geen overbodige luxe.

Zie je? Een mooi kruisje.

Een pannetje water staat inmiddels lekker te koken. Hierin ga ik de tomaten "schrikken" waardoor de celstructuur net onder de huid (het velletje) week wordt. De huid is er dan eenvoudig af te halen.

Dompel de tomaten één voor één 15 seconden onder.

Haal ze er uit en leg ze even weg om af te koelen.

Het velletje laat zich er nu heel makkelijk afpeuteren.

In dit recept gebruik je de velletjes niet, dus die kunnen weg.

Snij de tomaten in stukjes.


Was de bleekselderij echt heel goed. Breek de stelen van de selderij af en was die goed: Er blijft makkelijk zand tussen zitten.

Onappetijtelijk uitziende stukjes breek je meteen af en doe je weg.

Het snijden begint.

Alle lelijke stukken snij je weg.

Omdat bleekselderij tijdens het koken haar vorm en structuur behoudt zul je netjes moeten snijden. Een gerecht met nette stukjes bleekselderij oogt veel beter en smaakt daardoor ook beter.

Nette halve maantjes, dat is wat je wilt.


De hamlappen snij je in hapgrote blokjes.


Neem een flinke braadketel en verwarm er 5 eetlepels goede olijfolie in (per 2 uien één eetlepel). Laat de olie niet heet worden, dan verbrand je de mooie smaak van de goede olijfolie.

Voeg de uien, de chili en de knoflook toe.

Goed door elkaar roeren en laat de olie alle stukjes goed pakken. Laat dit mengsel, onder af en toe omroeren, circa 10 minuten zachtjes bakken. De uien worden dan glazig en de smaak veranderd van scherp naar zacht mild, ietwat zoetig.

Voeg de tomaten toe.

Omdat de tomaten van nature behoorlijk zuur zijn, zul je iets moeten doen. In een Italiaanse tomatensaus, waarbij de tomaten tenminste drie uur garen, gebeurt het ontzuren door het lange koken. Maar in dit recept garen de tomaten hooguit een minuutje of twintig. Dat is te kort om te ontzuren dus compenseer je de zure smaak met suiker. Per 100 gram tomaat neem je 1 gram suiker, dan proef je de suiker nog net niet.

Voeg meteen ook de bleekselderij toe.

En een halve liter kippebouillon erbij.

Nu omroeren en zet het vuur even flink hoog zodat de temperatuur in de pan weer tegen het kookpunt komt.

Zodra het geheel weer aan de kook is voeg je het vlees toe.

Breng het weer aan de kook.

En nu het vuur zacht en de deksel op de pan.

Hamlappen hebben 15 minuten nodig om gaar te worden. Laat het stoofpotje dus 15 minuten zachtjes stoven. Roer halverwege een keer om.

Als het gerecht klaar is bind je de saus met maïzena of allesbinder.

En serveren maar...

Je kunt serveren met macaroni of met witte rijst. Een paar stukjes mozzarella (zie foto) passen er goed bij. Eventueel garneren met een takje verse peterselie en/of grof gesneden bieslook.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/